Tuesday 17 May 2011

Scone Malaysia


Bahan-bahannya:

3 cawan tepung gandum
2 sudu teh baking powder
1/4 cawan gula halus
1 biji telur ayam gred A
1 sudu teh esen vanila
100gm mentega
1/4 cawan susu cair / segar

Cara membuatnya:
1. Ayakkan tepung gandum dan baking powder.
2. Potong mentega dadu kecil dan campurkan dgn tepung gandum & baking powder, campurkan bahan ini menggunakan hujung jari jangan ramas je. Adun menjadi seakan serbuk roti.
3. Masukkan gula halus, telur ayam (pukul sekejap dulu), esen vanila dan susu cair dan adun hingga menjadi doh (pastikan susu jangan tuang semua, sikit2 manala tahu adunan terlebih cecair nanti melekit) dan bila diuli tidak melekat pada tangan.
4. Panaskan oven 180'C.  Bulat-bulatkan serta leperkan adunan di atas dulang pembakar yang telah dilencer mentega. Bakar selama 15 minit hingga scone tu merekah sikit.. Bila dah masak bolehlah dihidangkan bersama jem atau mentega dan teh panas...macam kat Brarat Chemeron Highland!

No comments:

Post a Comment