Wednesday 4 May 2011

Kari Ayam Kerisik


Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong 12 dan bersihkan
5 ulas bawang merah - potong halus
3 ulas bawang putih - potong halus
1 inci halia - potong halus
3 sudu besar serbuk kari
2 sudu besar kerisik
3 biji kentang
20 helai daun kari
1 cawan susu cair
5 cawan air
1/2 cawan minyak masak
garam & serbuk perasa

Cara memasaknya:
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang merah, bawang putih & halia hingga naik bau kemudian masukkan serbuk kari + air sedikit dan tumiskan hingga naik bau.
2. Masukkan ayam kacau sebati dan masukkan air didihkan sebentar.
3. Masukkan kentang yang telah di belah sedang, kerisik dan daun kari.  Didihkan hingga masak.
Tanda ayam dah masak ialah daging ayam tu mengecil drp size sebelum masak.
4. Akhir sekali masukkan susu cair, garam dan serbuk perasa. Didihkan sebentar serta dikacau dan tutup api. Sedia untuk dimakan dengan nasi atau roti canai segera!

No comments:

Post a Comment