Monday 28 March 2011

Talam Suji

Bahan Lapisan Bawah:
1 1/2 cawan tepung suji
4 cawan santan cair
3/4 cawan gula pasir
sedikit garam
sedikit warna kuning


Bahan Lapisan Atas:
3 cawan santan cair
1 cawan santan peklat
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung kastad
2 sudu besar gula pasir
1/2 cawan air gula merah pekat


Cara menyediakannya:
1. Campurkan semua bahan lapisan bawah kedalam periuk dan masakkan dengan api yang kecil.  Pastikan sentiasa kacau rata.  Bila dah pekat masukkan adunan ke dalam loyang yang telah di lecer dengan minyak masak.
2. Masukkan ke dalam pengukus dan kukus selama 15 minit.
3. Untuk bahan lapisan atas, campukan kesemua bahan dan tapis serta tuangkkan ke dalam loyang yang ada lapisan bawah di kukusan.  Kukus selama 30 minit atau hingga lapisan atas keras.  
4. Bila sudah masak bukakan penggukus supaya air tidak bertakung di atas kuih.  Sejukkan dan bolehlah dipotong serta dihidangkan

No comments:

Post a Comment