Friday 1 April 2011

Mee Goreng Basah

Bahan:
1 pek mee kuning - basuh & toskan
1 biji bawang besar - potong kiub
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
8 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis.
200 gm isi ayam - dipotong 
10 biji fish ball - dipotong
taugeh
Sawi
kiub ayam
garam & gula

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dlm kuali, tumiskan bwg besar & bwg putih hingga wangi.
2. Masukkan isi ayam, fishball & tauhu, goreng rata.  Kemudian masukkan cili sos, sos tiram, kicap manis dan tumis sebentar dan masukkan kiub ayam, garam & gula serta sedikit air.
3. Masukkan mee dan kacau sebati serta kecilkan api dapur.
4. Akhir sekali masukkan sawi & taugeh.  Kacau dan matikan api dapur.  Siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment