Bahan:
1 pek mee kuning - basuh & toskan
1 biji bawang besar - potong kiub
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
8 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis.
200 gm isi ayam - dipotong
10 biji fish ball - dipotong
taugeh
Sawi
kiub ayam
garam & gula
Cara memasak:
1. Panaskan minyak dlm kuali, tumiskan bwg besar & bwg putih hingga wangi.
2. Masukkan isi ayam, fishball & tauhu, goreng rata. Kemudian masukkan cili sos, sos tiram, kicap manis dan tumis sebentar dan masukkan kiub ayam, garam & gula serta sedikit air.
3. Masukkan mee dan kacau sebati serta kecilkan api dapur.
4. Akhir sekali masukkan sawi & taugeh. Kacau dan matikan api dapur. Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment